¡MATRÍCULA ABIERTA CURSOS 2023!

Recursos per aprendre valencià

Els rercusos que afavoreixen la immersió lingüística ens permeten ampliar el vocabulari; informar-nos sobre temes d’actualitat; millorar la fonètica; interioritzar estructures discursives i aprendre de manera divertida, fins i tot, en els moments de lleure. Ací us deixem un recull de recursos que poden ser interessants per gaudir de la llengua.

LLIBRES

Intenteu que els llibres siguen en valencià, i no en català, ja que podríeu tindre interferències especialment amb la conjugació verbal.

llibres valencia
llibres valencia

INICIACIÓ

Aquestes col·leccions són perfectes per als qui comencem amb la lectura i encara no comptem amb una bona base:

COL·LECCIÓ PERISCOPI (ED. MARJAL)

Adreçada al públic juvenil amb escriptors actuals i novel·les de tots els gèneres: realista, romàntic, policíac, ciència-ficció…

MIRATGES (EDICIONS DEL BULLENT)

Narrativa per a adults, contes curts, novel·la negra, novel·la històrica… Històries normalment ambientades en pobles valencians.

PERFECCIONAMENT

Si us agrada la lectura o penseu que ja compteu amb un bon nivell de comprensió lectora, us recomanem les següents:

VINCLE EDITORIAL

La col·lecció PANORAMA aborda l’actualitat social, econòmica i política i LITERATURA té textos de ficció amb un punt de vista diferent i innovador.

LLIBRES DE LA DRASSANA

Editorial jove que proposa texts exquisits

de qualsevol gènere en valencià. Fixeu-vos en la col·lecció Jàssena.

PREMSA

Ara.cat i la revista Sàpiens tenen articles molt interessants, tot i que estan escrites en català.

Tot i que la literatura és positiva, els mitjans de comunicació ens indiquen cap a on s’inclina l’opinió pública i l’actualitat acaba sempre eixint en els exàmens. A més, empren un model de llengua que s’assembla al que heu d’utilitzar en les redaccions.

recursos llibres valencia
recursos llibres valencia

À PUNT MÈDIA

En el seu web publiquen les notícies més actuals, especialment de successos. A més, podeu seguir-los en Instagram o Twitter.

MÈTODE

És una publicació trimestral de la Universitat

de València de divulgació de la ciència. El

seu objectiu és fer arribar la ciència a la

societat i fomentar el debat i la reflexió crítica sobre qüestions d’actualitat científica.

VALENCIA PLAZA

Té una secció en valencià LLETRAFERIT de caràcter cultural i literari que inclou crítica de llibres, relats, ressenyes d’actes culturals i actualitat esportiva

CINE I TELEVISIÓ

Prioritzeu les sèries i pel·lícules doblades, atés que empren un llenguatge més formal i s’entenen millor.

À PUNT MÈDIA

Els periodistes que parlen valencià ho fan correctament, però els entrevistats o col·laboradors poden usar un llenguatge col·loquial. Per això, heu de triar bé els continguts que consumireu:

INFORMATIUS

Us mantenen informats de l’actualitat i parlen un valencià correcte. A més, solen ser curts, fet que us facilita no desistir. També teniu els informatius terriorials de TVE

DOCUMENTALS

Tracten temes d’actualitat i ofereixen vocabulari precís sobre temes molt diversos: medi ambient, educació, etc.

CATACRIC CATACRAC

Una sèrie per a gaudir de la nostra tradició oral. Són històries curtes amb una fonètica acurada, un bon grapat de frases fetes i explicacions de vocabulari.

SÈRIES I PEL·LÍCULES

Hi teniu un ampli ventall de sèries i pel·lícules, tot i que per a començar us recomanem

HOTEL VORAMAR i LA MAQUINÀRIA.

Quan ja pugueu discriminar les diferències entre valencià i català.

podeu aprofitar les plataformes en línia com HBO, AMAZON, NETFLIX, FILMIN o DISNEY PLUS que compten amb pel·lícules i sèries actuals.

RÀDIO I MÚSICA

Tracteu d’escoltar música i ràdio en valencià mentre passegeu, feu les tasques de la llar o practiqueu esport. És una manera de rebre un impacte lingüístic sense esforç.

À PUNT RÀDIO

Compta amb moltíssims programes diferents que tracten temes diversos. Us recomanem GABINET DE CURIOSITATS, BAMBOLINA SONORA i GRAVETAT ZERO (cultura); PLAERDEMAVIDA i UNA HABITACIÓ PRÒPIA (literatura); FOCUS (societat) i SAMARUC DIGITAL (medi ambient).

SOM LA MÚSICA. VALÈNCIA RÀDIO

Aquesta emissora no compta amb molts programes en valencià però SOM LA MÚSICA és un programa diari d’una hora on podrem escoltar la millor música en valencià.

SPOTIFY

En aquesta aplicació podreu trobar podcasts en valencià com ara CINESTÈSIA, llistes de música en valencià o cantants valencians (PAU ALABAJOS, AUXILI, EL DILUVI, ZOO, TXARANGO, LA GOSSA SORDA, ASPENCAT, OBRINT PAS, FELIU VENTURA, SANT GATXO, SENIOR I EL COR BRUTAL, ORXATA SOUND SYSTEM, SVA-TERS, SOUL ATAC, SERGI CONTRÍ, DESGAVELL, ATZUKAK. MIQUEL GIL, ARTHUR CARAVAN, LITORAL, MALNOM o ARRÒS CALDÓS.

llibres valencia
Enviar
1
Hola, ¿en qué te podemos ayudar?